Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μια μικρή εισαγωγή


Μου κάνει πάντα τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν σε κοινή θέα τα στοιχεία που καταδεικνύουν το αυτονόητο, δηλαδή την προσπάθεια της άρχουσας τάξης για την δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων, ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του.


“Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς”


Το χειρότερο είναι ότι συνήθως αντιστέκεται πεισματικά να δεχθεί οτιδήποτε μπορεί να ταράξει την ησυχία του και υπερασπίζεται με σθένος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Γίνεται αυτό που έλεγε ο Λένιν για τους υποστηρικτές του που δεν ανήκαν στο κόμμα του, ένας "χρήσιμος ηλίθιος" (usefull idiot) του καθεστώτος, πού όταν δεν είναι πλέον χρήσιμος, εξολοθρεύεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να εξηγήσω με επιχειρήματα σε γνωστούς ή φίλους ότι τίποτα από όσα γίνονται στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια δεν είναι τυχαία, ότι όλα συνδέονται άρρυκτα μεταξύ τους και αποτελούν ουσιαστικά ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την υποδούλωση των λαών. Ωστόσο όσα στοιχεία και όσα δεδομένα και να παρουσιάσω, σχεδόν κανείς δεν δείχνει έστω την παραμικρή διάθεση να έχει ανοιχτό μυαλό και να δει την πραγματικότητα όπως είναι χωρις προκαταλήψεις.

"Η αλήθεια θα σε ελευθερώσει αλλά πρώτα θα σε πικράνει" 
Κάτι το οποίο είναι μάλλον λογικό αφού η αλήθεια αφήνει πάντοτε μια πολύ πικρή γεύση και δύσκολα μπορεί κανείς να την χωνέψει ειδικά όταν αυτή απειλεί την πραγματικότητα στην οποία έχει βασίσει ολόκληρη την ύπαρξη του. Όμως, εάν το καταφέρει να το κάνει (δηλαδή να πιεί αυτό το πικρό ποτήρι), θα ελευθερωθεί όπως έλεγε και ο Ιησους χριστός  “Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς”


Η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα και το Μάτριξ


Γραφική αναπαράσταση της αλληγορίας του πλάτωνα
Για κάποιον που είναι ανυποψίαστος και ζει την καθημερινότητα του χωρις την παραμικρή αμφιβολία, η αλληγορία του σπηλαίου του πλάτωνα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να κατανοήσει το πως λειτουργεί ο κόσμος σήμερα. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, οι άνθρωποι ζούν σαν φυλακισμένοι μέσα στις παραισθήσεις και τις αυταπάτες τους και δεν μπορούν να γνωρίσουν την αλήθεια γιατί τους εμποδίζουν τα δεσμά των αισθήσεων αλλά και τα δεσμά των εξουσιαστών, που χειραγωγούν τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις τους ώστε να αντιλαμβάνονται μόνο την πραγματικότητα όπως την καθορίζουν εκείνοι.

Μια σύχρονη εκδοχή του σπηλαίου του πλάτωνα είναι φυσικά η ταινία Μάτριξ. ´Οσοι δεν την έχετε δει, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Το μάτριξ εάν και επιφανειακά είναι αλλή μια χολιγουντιανή παραγωγή με σκηνές δράσης και εφέ, περνάει πολύ βαθύτερα φιλοσοφικά μηνύματα τα οποία είναι πέρα για πέρα αληθινά. Στο μάτριξ, οι άνθρωποι νομιζουν ότι ζουν σε έναν κόσμο όπως τον δικό μας στα τελη του 20ού αιώνα αλλά στην πραγματικότητα ο κόσμος αυτός είναι εικονικός (το μάτριξ δηλαδή ένα λογισμικό εξομοίωσης) και είναι ένα δημιούργημα των μηχανών (εξουσιαστών) για να μπορούν να ελέγχουν τους ανθρώπους. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι ζουν σε μία αυταπάτη ενώ στην πραγματικότητα είναι σκλάβοι των μηχανών.


Το μπλέ ή το κόκκινο χάπι;


"Παίρνεις το μπλε χάπι,  η ιστορία τελειώνει, ξυπνάς και πιστεύεις ότι θέλεις να πιστεύεις! Παίρνεις το κόκκινο χάπι, μένεις στην χώρα των θαυμάτων και θα σου δείξω πόσο βαθεία είναι η τρύπα του λαγού!"


















Μια πολύ χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας είναι όταν ο Νίο συναντάει για πρώτη φορά τον Μορφέα. Ο Μορφέας του προσφέρει δύο χάπια το μπλε και το κόκκινο. Εάν πάρει το μπλέ θα ξυπνήσει πιστεύοντας ότι ακριβώς θέλει να πιστεύει κάνοντας δηλαδή ότι έκανε και παλαιότερα ενώ εάν πάρει το κόκκινο θα μάθει την αλήθεια για το τι είναι το μάτριξ και το πως είναι ο πραγματικός κόσμος. θα ήθελα εδώ να παραθέσω ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από τον διάλογο αυτής της σκηνής.

-Πιστεύεις στην μοίρα, Νίο;
-Όχι.
-Γιατι όχι;
-Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι δεν ελέγχω την ζωή μου
-Ξέρω ακριβώς τι εννοείς. Άσε με να σου πω γιατί βρίσκεσαι εδώ: Γνωρίζεις κάτι το όποιο δεν μπορείς να το εξηγήσεις αλλά το αισθάνεσαι. Το ένιωσες ολόκληρη την ζωή σου. Κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο. Δεν ξέρεις τι είναι, αλλά υπάρχει. Είναι σαν ένα θραύσμα στο μυαλό σου... που πάει να σε τρελάνει. Αυτό το αίσθημα σε έφερε σε εμένα. Καταλαβαίνεις γιατί πράγμα μιλάω;
-Για το μάτριξ:
-Θέλεις να μάθεις τι είναι...Το μάτριξ βρίσκεται παντού. Ακόμα και τώρα, σε αυτό εδώ το δωμάτιο.
Μπορείς να το δεις όταν κοιτάς έξω από το παράθυρο...ή όταν ανοίγεις την τηλεόραση. Μπορείς να το αισθανθείς όταν πας στην δουλειά σου... όταν πας στην εκκλησία...όταν πληρωνεις τους φόρους σου. Είναι ο κόσμος που έχει φτιαχτεί για να σε τυφλώσει από την αλήθεια. 
-Ποιά αλήθεια:
-Ότι είσαι ένας σκλάβος όπως όλοι οι υπόλοιποι, γεννήθηκες με τα δεσμά σε μια φυλακή που δεν μπορείς να την γευτείς ή να την δεις. Μια φυλακή για το μυαλό σου. Δυστυχώς, δεν μπορείς να μάθεις τι είναι το μάτριξ εάν δεν το δεις από μόνος σου. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία σου. Μετά από αυτό δεν υπάρχει γυρισμός.
Παίρνεις το μπλέ χάπι...η ιστορία τελειώνει, ξυπνάς στο κρεββάτι σου και πιστεύεις οτιδήποτε θέλεις να πιστευεις.
Παίρνεις το κόκκινο χάπι...μένεις στην χώρα των θαυμάτων...και θα σου δείξω πόσο βαθειά είναι η τρύπα του λαγού (σσ. αναφορά στο έργο "η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων")
Θυμήσου...ότι προσφέρω είναι μόνο ή αλήθεια.Τίποτα περισσότερο...
Ακολούθησε με...

Πάρτε λοιπον το κόκκινο χάπι και ακολουθήστε με...


Πηγές και παραπομπές:

-https://en.wikipedia.org/wiki/Allegory_of_the_Cave
-Η αλληγορία του σπηλαίου
-http://www.ramnousia.com/2010/05/matrix.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου