background

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Ο μύθος του υπερπληθυσμού και ο πραγματικός δημογραφικός χειμώνας της δύσης

Δεκάδες ντοκιμαντέρ βιβλία και άρθρα έχουν ασχοληθεί με τον υποτιθέμενο υπερπληθυσμό της γης, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην γη με την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού οπότε οι άνθρωποι θα πρέπει να "ελέγξουν" τις γεννήσεις τους για το "καλό" της ανθρωπότητας. 


Αυτή η υποτιθέμενη δυσοίονη εξέλιξη στο μέλλον της ανθρωπότητας διατυπώθηκε ήδη την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης από τον Μάλθους και αποτελέσε την απόλυτη δικαιολογία της άρχουσας τάξης  για την προώθηση της "αναγκαίας" μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να καταλάβει ότι ο υπερπληθυσμός δεν έχει καμία λογική υπόσταση και δεν είναι τίποτα άλλο από έναν μύθο. Το είχε άλλωστε αποδείξει πριν από πολλά χρόνια ο Μάραιη Μπούκτσιν στο βιβλίο του "Ο μύθος του υπερπληθυσμού". Μπορειτε να δείτε εδώ μια σύχρονη απλουστευμένη ανάλυση σε βιντεάκια. Δυστυχώς αυτή η παραφιλολογία και ψευδοεπιστήμη προωθήθηκε σε τέτοιο βαθμό από τα ΜΜΕ στον δυτικό κόσμο που κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους και ιδαίτερα τις γυναίκες που είναι επιρρεπής στην προπαγάνδαμην ξεχνάμε ότι αυτές είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή του είδους. ότι είναι κακό να "γεννάμε σαν τα κουνέλια", ότι η γυναίκα δεν πειράζει εάν "επιλέξει να μην κάνει παιδιά", ότι είναι καλύτερη η "καριέρα από τα παιδιά" και ότι πρέπει "να ζήσει την ζωή της" πρώτα και αργότερα αποφασίζει η ίδια εάν και εφόσον θέλει να κάνει παιδιά κ.λπ. Το αποτελέσμα; Μπορείτε να το δείτε στον χάρτη που ακολουθεί. (Πατήστε πάνω για να δείτε τους δείκτες γονιμότητας όπως ηταν το 1970 και όπως είναι το 2014) :


Οι δείκτες γονιμότητας του κόσμου το 1970 (πάνω) και το 2014 (κάτω). Το βαθύ μπλέ είναι δείκτες χαμηλότεροι του 2 κάτι που σημαίνει σταδιακή μείωση του πληθυσμού.

Ο δείκτης γονιμότητας είναι ο μέσος αριθμός των παιδιών που γεννάει μια γυναίκα σε μια χώρα και είναι σημαντικός γιατι μας δείχνει σε γενικές γραμμές εάν ο πληθυσμος μιας χώρας αυξάνεται παραμένει σταθερός ή μειώνεται. Ο αριθμός του πληθυσμού μιας χώρας είναι σταθερός όταν ο δείκτης γονιμότητας είναι ίσος με περίπου 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Εάν είναι μικρότερος τότε μελλοντικά ο πληθυσμός μειώνεται ενώ εάν είναι μεγαλύτερος, ο πληθυσμός αυξάνεται.

Με αυτό κατά νου, μπορούμε να δούμε ότι πολλές χώρες στον κόσμο (όλα σε σκούρο μπλε) ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 2. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη μετανάστευση όλες αυτές οι χώρες θα δουν μακροπρόθεσμα τον πληθυσμό τους να μειώνεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο δείκτης γονιμότητας μειώθηκε από 4,45 που ήταν το 1970 σε περίπου 2,5 το 2014. Εάν το ποσοστό συνεχίζει να πέφτει, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταματήσει τελικά να αυξάνεται και στην πραγματικότητα θα αρχίσει να συρρικνώνεται προς το μεσα του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα ο δείκτης έχει πέσει πλέον στο 1.3 και από το 2012 επίσημα οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους (Θα συνέβαινε πολύ νωρίτερα αλλά ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια).

Τα δεδομένα είναι σοκαριστικά. Η πτώση του ποσοστού γονιμότητας μεταξύ των ετών 1970 και 2014 είναι τρομακτική. Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν κινδυνεύουμε από τον υπερπληθυσμό αλλά αντίθετα από την μείωση του πληθυσμού. Μιλάμε δηλαδή για μια εκ προμελέτης σιωπηλη γενοκτονία του κόσμου και φυσικά αυτό το τεράστιο πρόβλημα για τις επόμενες γενιές μας δεν αναφέρεται πουθενά απο τα ΜΜΕ.

Σχετικά ντοκιμαντέρ και βιντεο (από ανεξάρτητους παραγωγους):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου